Urządzenia chłodnicze w gastronomii

0
246

Urządzenia chłodnicze są obecne praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym. Wszędzie tam, gdzie przygotowuje się potrawy oraz napoje z produktów wymagających przechowywania w warunkach chłodniczych. Zadaniem tego typu sprzętu jest zachowanie świeżości różnych produktów, jak i utrzymanie określonych właściwości termicznych potraw. Warto przejrzeć listę urządzeń, które mogą przydać się w lokalu gastronomicznym.

Do czego służą szafy chłodnicze?

Szafy chłodnicze zapewniają utrzymanie określonej temperatury przy jednoczesnym niskim zużyciu energii. Są to tak naprawdę lodówki do zastosowań przemysłowych. Ich wnętrze jest podzielone na półki i szuflady. W szafach tego typu można przechowywać rozmaite produkty. W ofertach producentów dostępne są również modele dedykowane dla konkretnej grupy artykułów.

Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest zastosowanie przeszklonych drzwi w szafach chłodniczych. Spełniają one nie tylko funkcję estetyczną, ale także ułatwiają lokalizację potrzebnych produktów. Kupując szafę chłodniczą, należy zwrócić uwagę na parametry takie jak:

  •         Pojemność
  •         Rodzaj chłodzenia (statyczny lub dynamiczny)
  •         Typ wykonania (materiały nierdzewne, galwanizowane albo lakierowane)
  •         Położenie agregatu (może być umiejscowiony w górnej lub dolnej części urządzenia)
  •         Rodzaj drzwi (otwierane lub przesuwne)

Jaką funkcję spełniają witryny chłodnicze?

Witryny chłodnicze pełnią głównie funkcję ekspozycyjną. Służą do prezentacji produktów żywnościowych przed Klientami. Świetnie sprawdzą się w lokalach, które oferują swoim gościom koktajle, ciasta, kanapki lub sałatki. Witryny chłodnicze mają niewielkie rozmiary. Można je ustawić na blacie, dzięki czemu znajdują się na wysokości wzroku.

Gdzie sprawdzają się stoły chłodnicze?

Stoły chłodnicze są szczególnie przydatne w restauracjach, gdzie przechowuje się duże ilości świeżych produktów. Urządzenia te są dosyć pojemne i mogą posiadać kilka wbudowanych szuflad oraz szafek. Zapewniają temperaturę w przedziale 0-8 stopni. Zazwyczaj są wykonywane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu łatwiej zachować wysoki poziom higieny na blatach roboczych. Co ciekawe w ofertach sprzedawców dostępne są różne warianty stołów dedykowane do konkretnego rodzaju potraw, a także umożliwiające wyeksponowanie potraw.

Jaką funkcję spełniają nadstawki chłodnicze?

Nadstawki chłodnicze są przeszklone i służą do przechowywania produktów wykorzystywanych w trakcie przyrządzania potraw. Są stosowane przeważnie w barach sałatkowych oraz pizzeriach. Pozwalają w sposób higieniczny i atrakcyjny zaprezentować cały proces przyrządzania konkretnego dania.

Czym są szybkoschładzarki szokowe?

Urządzenia te dają możliwość ekspresowego schłodzenia produktów. Dotyczy to także gorących potraw. Dzięki szybkiemu obniżeniu temperatury w żywności nie rozwijają się bakterie. To pozwala na przechowywanie potraw przez dłuższy czas bez utraty jej walorów smakowych. Szybkoschładzarki sprawdzają się w dużych kuchniach, które przygotowują spore ilości potraw. Urządzenia są wykonywane ze stali nierdzewnej. To znacznie ułatwia ich czyszczenie.

Więcej urządzeń chłodniczych dla przemysłu gastronomicznego możecie znaleźć w ofercie sklepu HorecaPolska. Hurtownia gastronomiczna oferuje kompleksowe wyposażenie w sprzęt gastronomiczny dla hoteli, restauracji oraz firm cateringowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here