Kolorowe sałatki

Sałatki to jeden z niedocenianych przez nas elementów diety, który zdecydowanie zbyt rzadko gości na naszych stołach. Zwykle kojarzą nam się one z dodatkiem do dania głównego, a tymczasem świetnie sprawdzają się także w roli przekąski, lunchu do pracy lub jednego z posiłków, gdy akurat mamy ochotę na porcję pysznych i zdrowych warzyw.

Wielobarwne sałatki pozwalają nam odkrywać i łączyć różnorodne produkty, ale również, a może nawet przede wszystkim – zwiększać ilość warzyw w codziennej diecie. Takim sałatkom trudno jest się oprzeć, z apetytem sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli ciekawi nowych smaków. 

Baza sałatki — co wybrać? 

Sałatki z powodzeniem mogą zaspokoić nasz apetyt, jak i chęć na małą i zdrową przekąskę. Wiele zależy od tego, co będzie jej bazą. Wbrew pozorom sałatka to nie jedynie sałata skropiona odrobiną oliwy i soku z cytryny. Sposobów przygotowania jest wiele, a podstawą mogą być również:

  • dowolne mieszanki sałat, 
  • liście szpinaku lub jarmużu, 
  • makaron, np. kokardki czy świderki, 
  • ryż, 
  • kasza, 
  • ugotowane warzywa strączkowe, jak soczewica, ciecierzyca, fasola czy bób. 

Sałatki z ryżem, kaszą, makaronem lub strączkami będą bardziej sycące niż te bazujące na sałacie czy zielonych liściach. Niektóre z tego typu sałatek możemy podawać nie tylko na zimno, ale także na ciepło – dzięki czemu będą idealne np. jako szybki posiłek do pracy. 

Przepisy na rozmaite sałatki znajdziesz na stronie https://www.kaufland.pl/przepisy/salatki.html

Sosy do sałatek

Kolejnym ważnym elementem sałatki, który wpływa na jej smak jest sos. I choć może się wydawać, że w jego przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, to jednak wiele osób nie wie co dodać do sałatki, żeby podkreślić jej smak. Nam pomysłów na sosy nie brakuje, dlatego chętnie podzielimy się naszymi pomysłami. Oto kilka z nich:

  • vinegret (oliwa z oliwek, ocet winny lub jabłkowy, sól, pieprz i opcjonalnie musztarda), 
  • pomarańczowy a’la vinegret (sok pomarańczowy, olej lniany, ocet winny, miód, musztarda, płatki chili), 
  • sos czosnkowy (jogurt naturalny, majonez, czosnek, odrobina musztardy, sól, pieprz), 
  • sos miodowo-musztardowy (musztarda dijon lub francuska, miód, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz), 
  • sos śliwkowy (ocet malinowy, olej z orzechów włoskich, szalotka, mus śliwkowy),
  • dressing truskawkowy (truskawki, bazylia, olej, ocet, miód, sól i pieprz). 

Tak różnorodne sałatki z pewnością nigdy się nam nie znudzą. A my na stałe włączymy te kolorowe dania pełne smaku do popisowego rodzinnego menu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here