Bakalie

Przekąski bakaliowe to fantastyczne produkty, które rekompensują nieodpartą chęć podjadania słonych i niekoniecznie korzystnych dla naszego zdrowia produktów. Bakalie są zdrowe, dostarczają cennych składników odżywczych i niwelują uczucie nieprzyjemnego „ssania w żołądku” w ciągu dnia. Dlaczego jeszcze warto je kupować? Jakie bakalie cieszą się największą popularnością na rynku?

Bakalie – czyli co takiego?

Bakaliami nazywa się suszone owoce i orzechy, zazwyczaj pochodzące z ciepłych, odległych krajów. Wśród polskich konsumentów są one bardzo popularne i chętnie kupowane. Wykorzystuje się je głównie do smakowitych wypieków, domowych galaretek i deserów lodowych, a nawet do dań wytrawnych,  choć równie chętnie wybierane są w wersji „solo”.

Klienci doceniają bakalie głównie za fantastyczny, wyszukany smak i wartości odżywcze, jakie zapewniają.

Na polskim rynku produktów spożywczych dostępne są między innymi takie bakalie jak:

  • rodzynki,
  • śliwki,
  • morele,
  • banany,
  • figi, daktyle,
  • orzechy laskowe,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • słonecznik.

Producenci, tacy jak Haps, dążą jednak do coraz bardziej wyszukanych rozwiązań, oferując swoim klientom na przykład ciekawe mixy orzechowo-owocowe na słodko
i słono, a także popcorn w niecodziennych smakach.  Warto również zwracać uwagę na takie oryginalne  produkty, jak nerkowce w sezamie czy kostki kokosowe.

Miłośnicy zdrowych przekąsek mogą wybrać wersję bez soli.

Bakalie w formie przekąski – czy warto?

Jedzenie bakalii ma spore korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Wspomagają one bowiem codzienną dietę i idealnie wpisują się w ideę zdrowego stylu życia.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę ze znakomitych właściwości prozdrowotnych, jakie zapewniają bakalie. A jest ich niemało. Przede wszystkim dostarczają organizmowi cennych składników i mikroelementów – do najważniejszych zaliczają się kwas foliowy, magnez, potas, błonnik. Zawierają także naturalną „substancję młodości”, czyli witaminę E. Wspomniane produkty łagodzą ponadto ewentualne dolegliwości żołądkowe i dostarczają energii. Zaledwie 100 kcal na dzień, podchodzące z bakalii, doda sił witalnych potrzebnych podczas całego intensywnego dnia.

Przekąski z bakalii, na przykład firmy Haps, zapewniają tymczasowe uczucie sytości. A co za tym idzie – pragnienie sięgania po niezdrowe zamienniki jest znacznie mniejsze.

W jakich okolicznościach sprawdzają się bakalie?

Estetyczne, wygodne w otwieraniu opakowania przekąsek bakaliowych fantastycznie sprawdzają się na co dzień, a – co więcej – dostępne są dziś w większości sklepów. W małych osiedlowych punktach można natrafić na bakalie Haps, Bakalland, Helio.

Ale w jaki sposób można wykorzystywać te smakołyki? To fantastyczna alternatywa dla przesłodzonych drożdżówek i batonów. Jeśli w ciągu dnia masz potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, to suszone morele lub daktyle sprawdzą się dużo lepiej niż na przykład czekolada.

Bakalie świetnie sprawdzą się w szkole, w pracy, na uczelni, na wycieczce, na pikniku itd. W sam raz do wzięcia do plecaka lub torebki.

Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko chrupać smakowite bakalie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here