Czy dieta kobiety karmiącej jest ważna?

Karmienie piersią a dieta. Wiele matek wychodzi z siebie, eliminuje produkty ze swojej diety, ogranicza spożywanie niektórych potraw. Zupełnie niepotrzebnie! Owszem nasze odżywianie podczas okresu laktacji jest ważne, ale nie musimy wszystkiego sobie odmawiać. Dieta musi być przede wszystkim zbilansowana, wartościowa i zdrowa.

Najważniejsze jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Przede wszystkim pijmy dużo dobrej jakościowo wody. Przynajmniej 3 litry dziennie! To bardzo wspomaga laktację. Nie odmawiajmy sobie również soków, oczywiście tych bez dodatku cukrów, ale tu musimy zachować zdrowy umiar. Polecane są również napary ziołowe, herbaty, lecz tu przestrzegam przed szałwią, która laktację zatrzymuje.
Spożywajmy dużo warzyw. Te dostarczą nam naturalnych minerałów i mikroelementów. Warzywa najlepiej spożywać przygotowane na parze lub pieczone. Te gotowane będą po prostu mniej wartościowe. I tu nie mamy limitu ilościowego. Warzyw nigdy za wiele. Jeśli warzywa to również owoce. Zaspokoją nasze zapotrzebowanie na cukier, mogą być świetnym dodatkiem do deserów, napełnią nas potrzebną energią, a w dodatku są po prostu pyszne. Doceńmy ich wartości.
Nie zapominajmy o białku. Jest nam potrzebne białko pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Przy wyborze białek zwierzęcych starajmy się wybierać mięsa takie jak indyk, królik czy cielęcina. Wystrzegajmy się kurczaków-zawierają najczęściej mnóstwo sterydów. Białko o pochodzeniu roślinnym to głównie warzywa strączkowe.
Nie ograniczajmy również spożywania mleka. To dostarczy nam niezbędnego wapnia, a nie musimy z góry go eliminować z obawy na nietolerancję naszego malucha. Wystarczy powoli wprowadzać je do diety i sprawdzać reakcje dziecka.
Nie zapominajmy również o tłuszczach. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają wpływ na prawidłowy rozwój mózgu niemowlęcia. Jednak nie mogą być to tłuszcze nasycone, wystrzegajmy się również przyrządzania smażonych posiłków. Tłuszczów dostarczajmy najlepiej w postaci ryb oraz olejów tłoczonych na zimno, które również w takiej formie są najlepiej przyswajalne. Można je dodawać na przykład do sałatek. Świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych będą również orzechy. Nie bójmy się ich, jednak podczas wprowadzania ich do naszej diety róbmy to również pomału i z umiarem.
Pamiętajmy też o kaszach oraz ryżach. Są bogatym źródłem witamin i minerałów, na szczególne względy zasługuje tu kasza jaglana i jęczmienna oraz naturalny ryż brązowy. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadów, a nawet niektórych deserów.
Jak widać karmienie piersią a dieta, którą stosujemy ma znaczenie, ponieważ dieta ta musi być zdrowa. Ale nie odmawiajmy sobie, wręcz przeciwnie. Lecz komponujmy nasze posiłki w sposób zdrowy, niech dieta będzie zbilansowana, dobrze dobrana dla naszych potrzeb. Zawsze da się znaleźć złoty środek, zawsze możemy niezdrowe zwyczaje zastąpić wartościowymi odpowiednikami, które dodatkowo dostarczą witamin i minerałów zarówno nam, jak i naszym małym pociechom. Niech mamy jedzą wszystko, ale niech dieta podczas karmienia piersią będzie przyjemnością, a nie listą niedozwolonych produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here